Twardość naszej wody
Twardość wody to jej właściwość chemiczna, spowodowana rozpuszczonymi w wodzie powszechnie występującymi składnikami naturalnymi, głównie solami wapnia i magnezu, a w znacznie mniejszym stopniu innymi jonami. Wzrost stężenia tych składników oznacza wzrost twardości wody.
Woda, którą dostarczamy dla naszych Klientów ma optymalny skład ze względu na właściwości zdrowotne i użytkowe. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wartość zalecana ze względów zdrowotnych, to: 60-500 mg CaCO3/L. Woda w naszej sieci wodociągowej jest miękka, ma ok. 90 mg CaCO3/L - z ujęcia w Goczałkowicach i średnio twarda, ma ok. 240 mg CaCO3/L - z ujęcia w Sosnowcu Maczkach. Woda bardziej miękka nie byłaby zalecana do picia z uwagi na swoje właściwości wypłukujące makro i mikroelementy z organizmu. Z kolei twardsza woda miałaby niekorzystny wpływ na urządzenia AGD z uwagi na odkładanie kamienia. Wody z obu ujęć mieszają się w różnych proporcjach w sieci wodociągowej.
Twardość naszej wody w różnych jednostkach przedstawia się następująco: 90-240 mg CaCO3/L, 1,8- 4,8 mval/L, 0,9 – 2,4 mmol/L, 5,04 – 13,44 °dH, 6,3 – 16,8 °e, 9 – 24 °f.
Tabela twardości wody
Rodzaj wody | jednostka amerykańska | jednostka fizyczna | jednostka międzynarodowa | stopnie niemieckie | stopnie angielskie | stopnie francuskie |
mg CaCO3/L (ppm) | mval/L | mmol/L | °dH (lub °n) | °e | °f | |
Bardzo miękka | 0 – 89 | 0 – 1,78 | 0 – 0,89 | 0 – 5 | 0 – 6,23 | 0 – 8,9 |
Miękka | 89 – 179 | 1,78 – 3,57 | 0,89 – 1,79 | 5 – 10 | 6,23 – 12,50 | 8,9 – 17,9 |
O średniej twardości | 179 – 268 | 3,57 – 5,35 | 1,79 – 2,68 | 10 – 15 | 12,50 – 18,73 | 17,9 – 26,8 |
O znacznej twardości | 268 – 357 | 5,35 – 7,13 | 2,68 – 3,57 | 15 – 20 | 18,73 – 24,96 | 26,8 – 35,7 |
Twarda | 357 – 535 | 7,13 – 10,70 | 3,57 – 5,35 | 20 – 30 | 24,96 – 37,45 | 35,7 – 53,5 |
Bardzo twarda | > 535 | > 10,70 | > 5,35 | > 30 | > 37,45 | > 53,5 |